Fåren


OLYMPUS DIGITAL CAMERASAMSUNGSAMSUNGruna

Bild: En av vÃ¥ra tidigare avelsbaggar, Generaldirektören.Vi säljer ibland livdjur till andra genbanksbesättningar, eller andra som vill börja med får.

Roslagsfår är en bra ras om man inte haft fårr tidigare, upplever vi: de är lätta att hantera i och med att de är ganska smÃ¥, de är ofta sociala och trevliga, de har ofta lätta lamningar och är goda mödrar. De får ett eller två lamm. Vår erfarenhet är att det generellt är väldigt få problem med rasen.

Bild: En av våra tidigare avelsbaggar som gav  fina lamm, Generaldirektören.

Läs mer om roslagsfår på Föreningen svenska allmogefår

Gotlandsfåren

Vi har också några gotlandstackor. De är pälsfår och är ett välkommet komplement till kommande ull- och skinnprojekt.

tos IMG_0355[1] far2 IMG_0347[1]

Läs mer om gotlandsfår på Gotlandsfårföreningens webbplats.

 

Jämtlandsfåren

2015 köpte vi fem ungtackor och en bagge av rasen Jämtlandsfår, en ny ras med inkorsad merino. 2016 kompletterade vi med 10 tacklamm och en svart bagge från Jämtland. Jämtlandsfåren har fått mycket uppmärksamhet på grund av den otroligt finfibriga och mjuka ullen. De ska också vara bra allroundfår och ge bra kroppar för kött, och fina mjuka skinn. Nu satsar vi på att få fram mer ull av fin kvalitet som vi kan sälja till hantverkare och spinnerier.

image image IMG_1536 IMG_1511

Lammkött

Vi säljer köttlådor med lamm varje år, vanligtvis under sen höst, ibland senare. De bagglamm som inte går till avel blir smakrikt och mört kött. Vi kör själva djuren till grannbyn där djuren slaktas och veterinärbesiktas på det småskaliga slakteriet Almunge kött, eller Lundsbol slakteri. Läs mer här där vi när det är dags för beställningar publicerar aktuellt styckningsval och priser.

Kommentera