Om gården

 

Sjökärrets Ekogård är ett småskaligt KRAV-certifierat lantbruk mellan Hallstavik och Uppsala. Vi är framförallt en fårgård, med jämtlandsfår, som är Sveriges nyaste fårras med inkorsad merino för att få en så mjuk och finfibrig ull som möjligt, och några gotlandsfår för de fina skinnens kull.  Vi bevarar också gamla lantraser som rödkullor och gotlandshöns.

Ett bra djurliv

Vår filosofi är att djuren ska leva ett sånt naturligt som möjligt och ha ett bra liv. Fåren äter i princip bara foder som tillverkats på gården och har en lång betessäsong. De lamm som inte går till avel blir mört och smakrikt lammkött. I Sverige har vi en sträng djurlagsstiftning och höga krav på djurvälfärd. Till exempel använder vi aldrig antibiotika slentrianmässigt. Vi på Sjökärret har extra höga krav på vår omsorg då vi både är KRAV-anslutna och ingår i stödet ”Extra djuromsorg för får” – ett stöd för att förstärka arbetet med god djurhälsa inom fårproduktion.

sommartorpet Bild1 OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lugna omgivningar – en oas nära natur och djur

Gården är på 28 ha och ligger i slutet av en grusväg med åkrar och skog som enda granne. Vi har ett litet torp som vi hyr ut sommartid till tillfälliga gäster och turister som vill koppla av eller vara kreativ i en lantlig miljö.Läs mer här om uthyrning.

Det finns en enkel gårdsbutik där vi säljer produkter från gården, t ex ull, skinn, garn och frysta lammköttsdetaljer.

Jakt

Det finns också möjlighet att komma och jaga vildsvin. Det finns två belysta åtlar som är igång och tillgången på vildsvin är god. Möjlighet till boende finns på gården vid behov.

Vi som driver gården heter Fia Söderberg och Leif Yttergren.

Sociala medier

Följ oss i sociala medier för vardagliga uppdateringar:

Facebook
https://www.facebook.com/sjokarret/

Instagram
https://www.instagram.com/lammfia/

Kontakt

E-post info@sjokarret.se
Telefon 0733-50 22 39, 070-491 20 56

OLYMPUS DIGITAL CAMERAimage

Välkommen hit!