Ullhantering

ulltvatt klipp ull vante

På gården klipper vi fåren minst två gånger per år. Höstullen är den som går att ta vara på, då fåren gått länge på bete och det inte är så mycket skräp i ullen. Den sparar vi för att göra garn, tova eller sälja till folk som spinner eller gör annat ullhantverk. Svart, vit och grå ull blir det från våra får. Roslagsfårens ull är av ryatyp, svart eller vit, med långa raka eller lockiga täckhår och underull. Gotlandsfårens ull är glansig och grå med fina lockar.

Hösten 2014 gjorde vi ett experiment då Malin Ögland tovade en matta. Jag och min ardenner Acke hjälpte till för att se om det gick att korta processen. Malin har gjort en film om projektet, se den här. Vi kommer fortsätta att utveckla konceptet!

Läs bra artiklar här om ull, på Svenska fåravelsförbundets webbplats.

Söker du efter ull, eller har du ull som du vill sälja? Face-bookgruppen Ullförmedlingen skapade Fia Söderberg förra hösten. Det är ett första försök till att skapa en arena för tillgång och efterfrågan på ull. Tyvärr slängs alldeles för mycket ull i Sverige. Ullen är ett fantastiskt material för olika hantverk, design, isolering. Bli gärna medlem i gruppen om du är intresserad!

Film hur spinna på spinnrock (engelska)

 

 

Lämna ett svar