Fåren


OLYMPUS DIGITAL CAMERASAMSUNGSAMSUNGruna

Vi har varit genbank för roslagsfår i tio år men numera har vi gotlandsfår och jämtlandsfår på grund av att vi vill satsa mer på skinn, ull och kött. Vi kan dock verkligen rekommendera roslagsfåren, en mycket trevlig lokal allmogeras. Det är en bra ras om man inte haft får tidigare, upplever vi: de är lätta att hantera i och med att de är ganska små, de är ofta sociala och trevliga, de har ofta lätta lamningar och är goda mödrar. De får ett eller två lamm. Vår erfarenhet är att det generellt är väldigt få problem med rasen.

Läs mer om roslagsfår på Föreningen svenska allmogefår

Gotlandsfåren

Vi har också en grupp gotlandstackor. De är pälsfår och är ett välkommet komplement till kommande ull- och skinnprojekt. Vi säljer fina pälsskinn i gårdsbutiken.

tos IMG_0355[1] far2IMG_0347[1]

Läs mer om gotlandsfår på Gotlandsfårföreningens webbplats.

Jämtlandsfåren

2015 köpte vi våra första fem ungtackor och en bagge av rasen Jämtlandsfår, en ny ras med inkorsad merino. Jämtlandsfåren har fått mycket uppmärksamhet på grund av den otroligt finfibriga och mjuka ullen. De ska också vara bra allroundfår och ge bra kroppar för kött, och fina mjuka skinn. Nu satsar vi på att få fram mer ull av fin kvalitet som vi kan sälja till hantverkare och spinnerier. Vi har också fått fram otroligt mjuka skinn som vi säljer i gårdsbutiken, perfekt för barnvagnen.

image image IMG_1536IMG_1511

Lammkött

Vi säljer köttlådor med lamm varje år, vanligtvis under sen höst, ibland senare, och ofta även på våren. De bagglamm som inte går till avel blir smakrikt och mört kött. Vi kör själva djuren till grannbyn där djuren slaktas och veterinärbesiktas på det småskaliga slakteriet Almunge kött, eller Lundsbol slakteri. Läs mer här där vi när det är dags för beställningar publicerar aktuellt styckningsval och priser.

Lämna ett svar